Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Διαβίβαση της δικογραφίας για τα υποβρύχια στον Αρειο Πάγο

Στον Αρειο Πάγο διαβιβάζεται σήμερα η δικογραφία για την υπόθεση των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, με σκοπό να εγκριθεί η αποστολή της στη Βουλή, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου.

Από την αξιολόγηση των υπαρχόντων στοιχείων που έχει συλλέξει για την υπόθεση το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ κρίθηκε ότι τίθεται θέμα ενεργοποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σε ό,τι αφορά τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος θήτευσε στο αρμόδιο υπουργείο από το 1998 έως και 2002.
 
Στο διάστημα αυτό ελήφθη η απόφαση για απευθείας ανάθεση του έργου της κατασκευής των υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό σε γερμανικό όμιλο και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπεγράφη η σχετική σύμβαση (2000), αλλά και συμβάσεις για τα αντισταθμιστικά ωφέλη (2002).
Συνολικά 37 ύποπτοι έχουν κληθεί για αύριο στην Εισαγγελία, ενώ αναμένεται η κλήση και νέων προσώπων.

Η Εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και για την περίοδο μετά το 2002.


Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Τέλος σε δεκάδες επιδόματα στο Δημόσιο

Δεκάδες ειδικά επιδόματα παίρνουν το δρόμο του....



....ιστορικού αρχείου για δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, σύμφωνα με την έκθεση της ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής που συνέστησαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, για το νέο ενιαίο μισθολόγιο.
Η έκθεση εστάλη ήδη στην ΑΔΕΔΥ, καθώς θα αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να μισθοδοτηθούν 768.000 δημόσιοι υπάλληλοι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι μεγαλύτερες αμοιβές - από πλευράς τακτικών προβλεπόμενων αμοιβών, δηλαδή βασικός μισθός, κίνητρο απόδοσης και επιδόματα- δίδονται στο υπουργείο Οικονομικών και ακολουθούν το υπουργείο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Η αμοιβή ενός νεοδιόριστου στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται γύρω στο 40% πάνω από τα μέσο όρο των υπουργείων και για έναν με 33 χρόνια υπηρεσίας στο 55-64% πάνω από το μέσο όρο.

Στα άλλα δύο υπουργεία, δηλαδή το Εσωτερικών και Δικαιοσύνης οι αμοιβές υπερβαίνουν το 8-12% και 7-14% αντίστοιχα από την κατηγορία ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) μέχρι την κατηγορία ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) για τους νεοδιορισμένους.
Ενδεικτικό είναι πως υπό τον τίτλο «ειδικό επίδοµα» κάθε υπουργείο δίνει διαφορετική αµοιβή. Ετσι, υπάλληλος Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης του υπουργείου Εξωτερικών παίρνει ειδικό επίδοµα ύψους 323,8 ευρώ, για εργαζόµενο µε τα ίδια προσόντα στο υπουργείο Εσωτερικών το ειδικό επίδοµα φτάνει τα 544,4 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Οικονοµικών υπερβαίνει τα 620,9 ευρώ.

Οι χαμηλότερες αμοιβές, σε σχέση με τα υπόλοιπα υπουργεία, δίδονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για το πολιτικό προσωπικό, κατά 20%, στο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κατά 15% και στο υπουργείο Παιδείας κατά 19%, από το μέσο όρο.

Επίσης, όπως σημειώνεται το 50 τοις εκατό των υπαλλήλων λαμβάνει το ποσό των 1.639 ευρώ, ενώ μόλις το 0,4% πληρώνεται με ποσό 5.856 ευρώ.